Nibud: Drie kwart van de jongeren vindt geldzaken lastig

Hukkie

Bijna drie kwart van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar blijkt problemen te hebben om goed met hun financiën om te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) dat zij onder scholieren gehouden heeft.

Overzicht houden, voorkomen dat je te veel koopt, betrouwbare informatie vinden en prijsbewust zijn, dat zijn allemaal zaken waar zij moeite mee hebben. Ouders zijn de eerst aangewezen personen om hun kinderen hierbij te helpen of te voorkomen dat ze financiële problemen krijgen. Het is belangrijk dat zij hun kinderen basisvaardigheden aanleren op het gebied van omgaan met geld. Om hen daarbij te helpen, heeft het Nibud een boekje uitgebracht met praktische tips. Het boekje ‘Goed met geld’ geeft ouders een leidraad om hun kind optimistisch en zelfverzekerd te begeleiden naar financiële zelfstandigheid.

Het boekje is tot stand gekomen na samenwerking tussen Erica Verdegaal, Marieke Henselmans en Nibud-auteur Marion Wijers, het is voor het eerst dat deze drie geldexperts hun krachten gebundeld hebben. “Het boekje ‘Goed met Geld’, hoe financiële opvoeding loont, helpt en inspireert om ouders hun kinderen optimistisch, zelfverzekerd en trefzeker te begeleiden naar financiële zelfstandigheid”, zegt Marion Weijers.

In het boekje worden theorie en praktijk op een luchtige manier met elkaar verbonden. Niet alleen wordt advies gegeven over opvoeddilemma’s, ook wordt er dieper ingegaan op bepaalde gedragstypen (de zogeheten Moneyminds) en daarbij horende opvoedstijlen. Daarnaast worden er veel casussen beschreven waar ouders zichzelf en hun kinderen in kunnen herkennen.

Wouter Bos heeft het voorwoord van het boek geschreven. Vanuit zijn vorige functie als minister van Financiën en nu als bestuurslid van de stichting Weet Wat Je Besteedt onderstreept hij het belang van goed omgaan met geld. Goed omgaan met geld voorkomt volgens Bos teleurstellingen en vergroot de financiële zelfstandigheid en weerbaarheid.