Hoge boetes voor misleidende busreisjes bejaarden

Redactie

Drie bedrijven hebben in totaal 630.000 euro boete gekregen voor het organiseren van busreisjes waarbij bejaarden op agressieve wijze met reclame werden bestookt. Het gaat om een Nederlands bedrijf en twee Duitse bedrijven die in Nederland actief waren, meldt de Consumentenautoriteit woensdag.

De meestal oudere consumenten kregen een persoonlijke uitnodiging voor deelname aan een dagtocht opgestuurd. Ze zouden tijdens de reis gratis artikelen en gratis maaltijden ontvangen. Vooral de wat armere ouderen zouden zich hierdoor aangetrokken voelen.

Het ging echter niet om een liefdadigheidstripje. De ouderen werden naar een afgelegen partycentrum gebracht waar de hele dag verkoopdemonstraties werden gehouden. Daarbij werden onder meer voedingssupplementen, gezondheidsmatrassen en vitaminepillen aangeprezen.

De verkopers speelden volgens de autoriteit bewust in op de zorgen die bejaarden over hun gezondheid hebben. "Er zitten hier mensen in de zaal met de dood in hun ogen en nog willen ze onze producten niet kopen", zou een verkoper in één geval hebben gezegd. Door dit soort uitspraken kwamen de ouderen tot aankopen die ze volgens de Consumentenautoriteit anders niet hadden gedaan.

Ter plekke kregen de ouderen te horen dat de beloofde artikelen en maaltijden alleen gratis waren als een dure aankoop werd gedaan. De bedrijven gebruikten vier locaties in Nederland. Per locatie werden iedere week vier of vijf demonstraties gehouden.

Een Duitse onderneming die onder de naam ITC Reisclub in Nederland actief was kreeg 300.000 euro boete. Een ander Duits bedrijf dat onder dezelfde naam opereerde moet 180.000 euro betalen. Een Nederlands bedrijf dat onder de naam Pro-Actief Plus werkte, moet 150.000 euro neerleggen.

De boete gaat over de jaren 2009 en 2010, maar daarvoor waren de bedrijven waarschijnlijk ook actief. Ze kunnen nog bezwaar aantekenen. Met de boete wil de Consumentenautoriteit een signaal afgeven aan andere bedrijven die zich met soortgelijke praktijken bezighouden.