Trulli: "Einde aan kwalificatietijdperk"

Peterselieman

Jarno Trulli denkt dat het huidige tijdperk waar de kwalificatiepositie belangrijk is in de Formule 1 ten einde is. Het in China niet doorgaan van Red Bull-coureur Mark Webber naar Q2 heeft nieuwe strategische mogelijkheden aan het licht gebracht, waardoor het vooraan kwalificeren minder belangrijk is.

De Pirelli-banden slijten snel, waardoor het coureurs in de kwalificatie hun banden al deels verbruiken en dit in de race gaan merken. Door voor de race een vers setje banden over te houden kunnen rijders de tijd en plaatsen die ze in de kwalificatie verliezen ruimschoots overhouden, omdat de banden over de hele stint sneller blijken te zijn dan al gebruikt rubber.

"Zoals alles in het leven hebben de veranderingen in de Formule 1 in 2011 voors en tegens. De races zijn mooier en spectaculairder, iets waar het publiek van houdt. Het nadeel hiervan is dat races minder goed te volgen zijn en sinds Istanbul is er het einde van wat ik noem het kwalificatietijdperk," schreef Team Lotus-coureur Trulli in een column in Repubblica.

"We zagen voor het eerst dit jaar dat wanneer Q3 bereikt is dat de rijders en teams in plaats van voor poleposition te gaan, zoals ze normaal zouden doen, gaan rekenen. De waarheid is dat de strategie dit jaar een meer beslissende rol heeft gekregen. Hier in Istanbul startte de race al voor de wedstrijd zelf door banden te sparen. De toppers doen één getimede ronde en stappen dan uit, terwijl anderen doen één poging en stoppen al bij het minste of geringste foutje."

"Het heeft zijn voor- en nadelen. Het voordeel is dat de beslissingen in de races pas in de laatste tien tot vijftien ronden vallen, afhankelijk van de strategie en de banden, terwijl het nadeel is dat de kwalificaties minder spectaculair en meer tactisch van opzet worden."