Richtlijnen tegen getreiter in bejaardentehuizen

Redactie

Een antipestrichtlijn moet pesterijen in bejaardentehuizen tegengaan. Het zogenoemde pestprotocol landt woensdag bij verzorgingshuizen in het hele land op de mat, meldt het Nationaal Ouderenfonds. Een antipestprogramma voor ouderen bestond nog niet.

De richtlijnen zijn een reactie op een onderzoek dat de Radboud Universiteit vorig jaar deed. Daaruit bleek dat een op de vijf bewoners van een bejaardentehuis wordt gepest. Bejaarden treiteren elkaar door geniepig schoppen uit te delen onder tafel, een lege stoel bezet te houden, nare opmerkingen te maken of iemand botweg te negeren.

Door de hoge werkdruk zou het personeel pesterijen niet altijd opmerken. Ook durven veel ouderen er niet voor uit te komen dat ze worden getreiterd.

Om het probleem aan te pakken, zijn zeven 'actiepunten' opgesteld door onder meer het Nationaal Ouderenfonds, de Stichting Omgaan met Pesten en de Radboud Universiteit. Zo wordt voorgesteld een vertrouwenspersoon aan te wijzen, informatieavonden te houden, maatregelen tegen treiterende ouderen te nemen en nieuwe bewoners zorgvuldig in de groep te brengen.

Het is volgens de betrokkenen belangrijk goed te kijken naar de samenstelling van de groep. Zo kan het niet boteren tussen ouderen doordat ze uit verschillende sociale klassen afkomstig zijn.

In woonzorgcomplexen worden posters opgehangen die het probleem onder de aandacht moeten brengen. Na de zomer begint in drie woonzorgcomplexen een proefproject om de resultaten van het programma te meten. Voor werknemers in de ouderenzorg wordt volgende maand een forum gelanceerd. Daar kunnen zij in gesprek over problemen rondom pesterijen.


Richtlijnen tegen getreiter in bejaardentehuizen (Foto: Novum)