McClaren: "Gaat tegen Ajax niet om tactiek"

Olga Kroeders

Steve McClaren bezorgde FC Twente vorig seizoen de eerste landstitel in de geschiedenis van de club. De trainer hoopt dat Twente dit jaar opnieuw wint.

De Engelsman hield bij Twente de cultuur en de filosofie van de club in stand. "Alleen de mentaliteit moest drastisch veranderen", vertelt hij in gesprek met De Telegraaf. "In Nederland zeggen ze bij een nederlaag 'maar we hebben wel goed gespeeld'. Onzin. In Engeland komt het resultaat op de eerste plaats en dat moest er hier ook in gestampt worden. Ik wilde het mooie voetbal van Twente combineren met de winning mentality."

"Ik wilde de club laten winnen. Op alle fronten", gaat hij verder. "Bij FC Twente heb ik al mijn doelen bereikt. Ik wilde de club in de top 3 van Nederland brengen, daarna wilde ik de club kampioen maken en de grote doorbraak forceren. Dat is gelukt." De trainer kwam dit seizoen twee keer op uitnodiging van de club naar een wedstrijd kijken.

"Als ik zie dat ze in de bekerfinale puur op mentaliteit de wedstrijd ombuigen, doet me dat zo goed", vertelt hij. "Als er één ding is waarop ik dus echt trots ben, is het als ze zo wedstrijden winnen." Zondag in de titelstrijd tegen Ajax in de Amsterdam ArenA gaat het niet om tactiek, denkt McClaren. "Het gaat er alleen om wie mentaal de sterkste is."