Nederland krijgt warme zomer

Redactie

Nederland krijgt een warme zomer, die al vroeg begint. De temperatuur in mei en in de zomermaanden juni, juli en augustus is naar verwachting hoger dan normaal. Dat stelt Weeronline in de woensdag gepresenteerde zomerverwachting.

De droogte waarmee Nederland momenteel kampt, blijft boeren en natuurbeheerders deze zomer waarschijnlijk plagen. Analisten van het weerbedrijf denken dat de neerslag zich pas medio juli naar de gemiddelde waarden herstelt. Dan zijn ook fikse stortbuien mogelijk. De neerslag is echter onvoldoende om het ontstane tekort te compenseren. Ook is er door de hogere temperaturen meer verdamping.

Ondertussen ontwikkelt juni zich steeds meer als ideale maand voor vakantie in eigen land, aldus Weeronline. De temperatuur loopt dan al met gemak op tot zomerse waarden, terwijl er nauwelijks bewolking en regen is. Juli is waarschijnlijk nog wel wat warmer, maar doordat de kans op neerslag toeneemt, wordt het weer wel grilliger.

Nederland kan steeds vaker genieten van een droge en warme lente en een zomer die al vroeg begint. De prijs daarvoor wordt volgens klimaatanalist van Weeronline Rolf Schuttenhelm betaald in augustus. De afgelopen decennia is de neerslag in die maand sterk toegenomen. "De stortbuien gaan vaak gepaard met wateroverlast."