Van den Boog: "Er was weinig kritiek"

Peterselieman

Rik van den Boog kan nog met de dertigste titel van Ajax afscheid nemen. Hij kijkt tevreden terug op zijn periode bij Ajax, maar vindt de manier van 'sommige mensen' niet kunnen.

Van den Boog vertrekt naar eigen zeggen met opgeheven hoofd bij Ajax. Totdat Johan Cruijff langskwam ging het volgens hem zelfs allemaal erg goed. "Er was juist extreem weinig kritiek. We wisten intern dat we goed bezig waren en al veel hadden bereikt. Alleen die ene groep had kritiek. Zij werden niet gehinderd door enige kennis of achtergronden. Maar de hunkering naar een kampioenschap was wel zo groot dat sommige mensen achter hen aan gingen rennen", vertelt hij aan het Algemeen Dagblad.

Van den Boog noemt geen namen, maar is duidelijk in zijn visie op de gang van zaken rondom de groep Cruijff. "Een aantal mensen heeft een gedrag vertoond waar ik niets mee te maken wil hebben. Voor mij gelden andere normen en waarden. Helaas hebben zij een ingang gevonden om hun beleid uit te voeren. Ik blijf dan als algemeen directeur trouw aan mezelf. Ik vertrek als ik niet het beleid kan uitvoeren waar ik achter sta. Anders kan ik mezelf niet serieus nemen."

Maar de vertrekkende topman kent ook nog enkele verwijten richting zichzelf. "We hadden de jeugd eerder een kans moeten geven. Dat was namelijk onze visie. Ik ben soms ook te naïef en impulsief geweest. Sommige dingen moet je niet roepen maar intern houden."