Grensconflict Thailand en Cambodja niet gesust

Redactie

Pogingen van Zuidoost-Aziatische regeringsleiders een eind te maken aan het grensconflict tussen Thailand en Cambodja zijn zondag op niets uitgelopen. De regeringsleiders van de lidstaten van het samenwerkingsverband van Zuidoost-Aziatische landen, Asean, zijn in Jakarta bijeen voor een tweedaagse top.

De premiers van Thailand en Cambodja gingen zondag met elkaar in gesprek onder leiding van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono. Er kon echter geen akkoord worden bereikt over een staakt-het-vuren. "Er is geen besluit genomen", aldus de Thaise minister van Buitenlandse Zaken Kasit Piromya. Hij wilde niet zeggen wat er precies besproken is. "Er is hierna meer overleg nodig", wilde hij alleen nog kwijt.

Beide partijen lijken niet toe te willen geven. De Cambodjaanse premier Hun Sen noemde de eis van Thailand de Cambodjaanse troepen terug te trekken 'irrationeel en onacceptabel'. "Het is juist Thailand dat zijn troepen moet terugtrekken", zei hij zaterdag.

De Thaise premier Abhisit Vejjajiva bleef volhouden dat zijn land geen kwade bedoelingen heeft. Hij benadrukte daarnaast dat interventie door een derde partij niet gewenst is. Hij doelde op een poging van Cambodja de kwestie via het Internationaal Gerechtshof te regelen. "Dit is iets waar we over moeten praten en we moeten aan de wereld bewijzen dat wij dit als leden van Asean kunnen oplossen."

Inzet van de strijd in het grensgebied vormen eeuwenoude tempelcomplexen die door beide landen worden geclaimd. De gevechten begonnen eind april bij de tempels Ta Krabey en Ta Moan. De tempels stammen uit de tijd van het Khmer-rijk, dat ooit uit Thailand en grote delen van Cambodja bestond. Later breidde de strijd zich uit tot het tempelcomplex Preah Vihear.

Preah Vihear staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het complex werd tot woede van veel Thai in 1962 door het Internationaal Gerechtshof toegewezen aan Cambodja. In februari werd ook al gevochten bij Preah Vihear.


Grensconflict Thailand en Cambodja niet gesust (Foto: Novum)