Opnieuw gevechten in Caïro

Redactie

Honderden christenen en moslims hebben elkaar zondag in het centrum van de Egyptische hoofdstad Caïro bekogeld met stenen. Enkele uren eerder had een groep ultraconservatieve moslims een kerk in brand gestoken. In de nacht van zaterdag op zondag kwam het ook al tot een treffen tussen de twee partijen. In totaal zijn dit weekeinde bij het geweld twaalf mensen om het leven gekomen en zeker tweehonderd raakten gewond.

Islamitische jongeren vielen zondagmiddag een grote groep koptische christenen aan die van het gebouw van het Egyptische openbaar ministerie naar het pand van de staatstelevisie marcheerden. Beide partijen begonnen elkaar daarop te bekogelen met stenen. Tientallen raakten gewond, maar volgens een christelijke activist greep een legereenheid die in de buurt was niet in.

Enkele uren eerder vielen ultraconservatieve moslims een kerk in de sloppenwijk Imbaba aan. Aanleiding voor de aanval waren geruchten dat een voorheen christelijke, maar inmiddels tot de islam bekeerde vrouw was getrouwd met een islamitische man.

Volgens de honderden moslims die naar de kerk getrokken waren, hebben leden van de koptische gemeenschap de vrouw ontvoerd en werd ze vastgehouden in de kerk. Er werden brandbommen naar het kerkgebouw gegooid, die daarop deels in brand vloog. Elders viel een bende gewapende jongeren een appartementencomplex aan met brandbommen en ook winkels in de wijk werden bestookt met molotovcocktails.

De Egyptische veiligheidsdiensten probeerden met traangas de groepen te scheiden, maar slaagden hier niet in. Later zette het Egyptische leger pantservoertuigen in en de hoofdweg richting het gebied werd afgesloten.


Opnieuw gevechten in Caïro (Foto: Novum)