Arrestaties bij demonstratie tegen snelweg Moskou

Redactie

De politie heeft zondag in een buitenwijk van Moskou ongeveer 25 activisten opgepakt die demonstreerden tegen de aanleg van een snelweg tussen Moskou en Sint-Petersburg, die ten koste gaat van het oerbos Chimki. Voor de betoging was geen toestemming verleend.

De demonstranten werden aangehouden omdat ze bevelen om zich te verspreiden negeerden, zei een politiewoordvoerder volgens het Russische persbureau ITAR-Tass. Oppositiepartij Yabloko liet in een verklaring weten dat de politie zondag hard optrad tegen de demonstranten.

Het voornemen om delen van het eeuwenoude eikenbos te kappen in Chimki, iets ten noorden van Moskou, zorgt al jaren voor protesten. Sommige journalisten die over de kwestie schreven zijn ernstig mishandeld. Een van hen liep in 2008 blijvend hersenletsel op. Tegenstanders van de weg stellen dat degenen die betrokken zijn bij de aanleg hoge contacten in de regering hebben. De wegenbouwindustrie in Rusland staat bekend als uitermate corrupt.

De Russische president Dmitri Medvedev gaf in augustus na een golf van protest de opdracht het werk aan de snelweg stil te leggen om de route aan te passen. In december besloot het Kremlin echter dat de weg toch langs de oorspronkelijke route mag worden aangelegd. Waarschijnlijk was deze beslissing het gevolg van vriendjespolitiek.

De campagne voor behoud van het Chimki-bos was een initiatief van Michael Beketov, de oprichter en hoofdredacteur van een lokale krant, die vermoedens beschreef dat bestuurders persoonlijk van de aanleg van de autosnelweg zouden profiteren. Beketov werd in 2008 zo zwaar gemolesteerd dat hij blijvend hersenletsel opliep en zijn spraakvermogen verloor. De daders zijn nooit gepakt.