[F1] Uitslag Grand Prix van Turkije

Peterselieman

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Turkije op zijn naam geschreven. De Red Bull-coureur bleef op Istanbul Park teamgenoot Mark Webber en Ferrari-rijder Fernando Alonso voor. Door de zege leidt de Duitser het kampioenschap nu met een zeer ruime voorsprong.

Sebastian Vettel mocht van poleposition vertrekken en kende een goede start, terwijl zijn Red Bull-teamgenoot Mark Webber een plek verloor aan Nico Rosberg. Fernando Alonso kende voor Ferrari een goede start en schoof meteen door naar plaats vier, omdat McLaren-coureur Lewis Hamilton te gretig was en bij een inhaalpoging op Webber te wijd ging. Virgin-rijder Timo Glock ging met versnellingsbakproblemen helemaal niet van start.

Voor plaats zeven was er in de tweede ronde een inhaalpoging van Vitaly Petrov op Michael Schumacher waarbij beide rijders elkaar raakten en Schumacher met een beschadigde voorvleugel naar binnen moest. Ferrari-coureur Felipe Massa profiteerde hiervan en pakte de zevende plaats achter de McLarens van Jenson Button en Hamilton. Ondertussen was ook Sauber-coureur Sergio Perez met een kapotte voorvleugel binnengeweest.

Teamgenoot Kamui Kobayashi moest achteraan vertrekken en reed na zes ronden al op plaats vijftien. Vettel had in de tussentijd al ruim drie seconden gepakt op Rosberg die Webber op het lange rechte stuk niet meer van zich af kon houden en de Australiër de tweede plaats moest geven. De Duitser wist meteen Alonso in zijn spiegels, waarna de Spanjaard hem enkele ronden later inhaalde. Daar weer achter vochten de McLarens een spannend gevecht uit, waarbij Button en Hamilton elkaar enkele malen inhaalden.

Na negen ronden volgden de eerste stops, waarbij Massa Hamilton inhaalde en de Brit de Braziliaan in de pits weer voorbij stak. Ook de anderen volgden snel, waarbij de nog niet gestopte Button leidde, voor Vettel, Webber en Alonso. Iets verder naar achteren raakten de Renaults van Petrov en Heidfeld elkaar, waarbij laatstgenoemde bijna de pits in gedrongen werd en een handje uit de cockpit toverde. Na veertien ronden kwam ook Button binnen, waardoor de Brit slechts als zevende naar buiten kwam.

De Mercedessen leken in de wedstrijd niet het tempo van de rest van het weekend te hebben, want Rosberg leverde zijn vierde plaats in aan Hamilton en kreeg Massa in zijn nek. Verder naar achteren liet Schumacher zich voor plaats twaalf verrassen door Kobayashi en raakte daarna ook nog de Force India van Adrian Sutil, waarna Schumacher weer naar binnen ging voor nieuwe banden.

Rosberg verloor zijn plaats aan Massa na een hard gevecht met de Braziliaan, terwijl ook Button de Duitser voorbij stak door bij het opkomen van het rechte stuk bij start/finish buitenom ging. Er volgden na ruim twintig ronden weer een serie pitstops, waardoor het veld door elkaar geschud werd. Na 25 ronden leidde Vettel, voor Webber, Alonso, Button en Hamilton.

Vettel had halverwege de race een voorsprong van negen seconden op Alonso die op het lange rechte stuk Webber was gepasseerd. Achter dit drietal reed Hamilton op geruime afstand als vierde, voor Petrov, Massa en Button die op zijn twee voorliggers qua strategie een voorsprong had. Na 35 ronden kwamen er weer veel coureurs binnen, waarbij Hamilton veel tijd verloor, omdat de wielmoer van de rechtervoorband er niet op wilde.

Alonso bleef voor Webber, terwijl Ferrari-teamgenoot Massa even wijd in bocht acht ging en enkele plaatsen verloor. Hij haalde al snel Schumacher en Barrichello in, waardoor hij weer in de punten lag. Opvallend was dat na 46 ronden Paul di Resta pas de tweede uitvaller van de dag was. Maldonado moest vanwege te snel rijden door de pits een drive-through maken.

Een stop van Webber iets meer dan tien ronden voor het einde zorgde er voor dat de rest ook nog binnenkwam voor nieuw rubber. De Australiër had het mes tussen zijn tanden zitten en hengelde Alonso al snel binnen. Daarachter lag Button vierde, maar hij moest op zijn oudere banden deze plaats afstaan aan teamgenoot Hamilton. Met nog zes ronden te gaan pakte Webber de tweede plaats af van Alonso die zich hard verdedigde.

Met nog vier ronden te gaan was er een interessant gevecht voor plaats elf tussen Jaime Alguersuari, Schumacher en Massa. Nadat Massa en Schumacher met elkaar hadden gevochten wist Schumacher een ronde lager Alguersuari het leven zuur te maken, zodanig dat Massa die als derde van het trio de bocht voor start/finish inging als eerste de eerste bocht indook waarbij hij Schumacher wat van het circuit afduwde. Mercedes-teamgenoot Rosberg pakte de vijfde plaats nog van Button af.

Na 58 ronden won Vettel, voor Webber en Alonso. Hamilton werd vierde, voor Rosberg, Button, Heidfeld, Petrov, Buemi en Kobayashi. Door zijn derde zege in vier races staat Vettel nu in het kampioenschap een straatlengte voor op de rest, terwijl Red Bull bij de constructeurs het kampioenschap met een ruime voorsprong leidt.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:30:17.558
2 Mark Webber Red Bull +8.807
3 Fernando Alonso Ferrari +10.075
4 Lewis Hamilton McLaren +40.232
5 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +47.539
6 Jenson Button McLaren +59.431
7 Nick Heidfeld Renault +1:00.857
8 Vitaly Petrov Renault +1:08.168
9 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +1:09.394
10 Kamui Kobayashi Sauber +1:18.021
11 Felipe Massa Ferrari +1:19.823
12 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +1:25.444
13 Adrian Sutil Force India F1 +1 Ronde
14 Sergio Perez Sauber +1 Ronde
15 Rubens Barrichello Williams +1 Ronde
16 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
17 Pastor Maldonado Williams +1 Ronde
18 Jarno Trulli Team Lotus +1 Ronde
19 Heikki Kovalainen Team Lotus +2 Ronden
20 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing +2 Ronden
21 Narain Karthikeyan HRT F1 Team +3 Ronden
22 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team +5 Ronden
DNF Paul di Resta Force India F1 +14 Ronden
DNS Timo Glock Virgin Racing +58 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 93
2 Lewis Hamilton McLaren 59
3 Mark Webber Red Bull 55
4 Jenson Button McLaren 46
5 Fernando Alonso Ferrari 41
6 Felipe Massa Ferrari 24
7 Vitaly Petrov Renault 21
8 Nick Heidfeld Renault 21
9 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 20
10 Kamui Kobayashi Sauber 8
11 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 6
12 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 6
13 Paul di Resta Force India F1 2
14 Adrian Sutil Force India F1 2
15 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 0
16 Rubens Barrichello Williams 0
17 Sergio Perez Sauber 0
18 Jarno Trulli Team Lotus 0
19 Pastor Maldonado Williams 0
20 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 0
21 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
22 Timo Glock Virgin Racing 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0


Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull 148
2 McLaren 105
3 Ferrari 65
4 Renault 42
5 Mercedes Grand Prix 26
6 Sauber 8
7 Scuderia Toro Rosso 6
8 Force India F1 4
9 Williams 0
10 Team Lotus 0
11 Virgin Racing 0
12 HRT F1 Team 0