Obama ontmoet leden Osama-commando

Redactie

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag een ontmoeting gehad met leden van de speciale commando-eenheid die terroristenleider Osama bin Laden heeft gedood. De ontmoeting had buiten het zicht van de televisiecamera's plaats in de legerbasis Fort Campbell in de staat Kentucky.

Obama bedankte de commando's voor hun inzet. "Het was voor mij een kans om namens alle Amerikanen te zeggen: Goed gedaan", aldus Obama. "Ze hebben jarenlang getraind, zijn gehard door de strijd en hebben voor deze missie onvermoeid geoefend. Toen ik de opdracht gaf, waren ze er klaar voor. En in de afgelopen dagen heeft de wereld kunnen zien hoe goed voorbereid ze waren."

Obama zei ook dat Amerika de kop heeft afgehakt van terreurnetwerk Al Qaida, waarvan Bin Laden de leider was. "We zullen hen uiteindelijk verslaan", voegde hij toe. Al Qaida zweerde eerder op de dag wraak voor de dood van Bin Laden, die daarmee meteen werd bevestigd door de terroristen.

De president zei verder dat de dood van Bin Laden aantoont dat de strategie in de oorlog in Afghanistan werkt en dat hij deze zomer nog zal beginnen met het terugtrekken van troepen uit dat land. Een groep net uit Afghanistan teruggekeerde militairen was aanwezig bij de toespraak van Obama en juichte vrolijk na deze uitspraken.

Osama bin Laden werd zondag in een woning in de Pakistaanse stad Abbottabad gedood door een elite-eenheid van de Amerikaanse Navy Seals. De Navy Seals zijn onder toenmalig president John F. Kennedy opgericht in 1962. Seal is een afkorting van sea, air, land (zee, lucht, land) en geeft aan dat deze troepen wereldwijd overal inzetbaar zijn. Ze opereren in het diepste geheim. De speciale antiterrorisme-eenheid die Bin Laden doodde, is de Naval Special Warfare Development Group (Devgru).

Obama ontmoet leden Osama-commando
Obama ontmoet leden Osama-commando (Foto: ANP)