Nablussen duinen Schoorl voorbij

Redactie

Het duingebied van Schoorl is donderdag vanaf 18.00 uur weer geheel open voor het publiek. Het nablussen in het gebied waar zondag een grote brand uitbrak, is voorbij, meldt een woordvoerder van de Noord-Hollandse gemeente Bergen.

Woensdag werd al een deel van het gebied vrijgegeven. Nog tot en met donderdag werd nageblust. De hulpdiensten hebben nog wel even nodig om onder meer brandslangen op te ruimen. Daarom duurt het nog tot 18.00 uur voordat het publiek het terrein weer mag betreden.

De duinbrand ontstond zondag aan het einde van de middag, waarna de burgemeester 's nachts een noodverordening instelde die de duinen tot verboden terrein voor het publiek maakte. Het gebied dat door de brand is getroffen is circa 2 tot 3 kilometer lang en 1 kilometer breed. Volgens de woordvoerder gaat het onder meer om bomen, heide en struiken die zijn afgebrand.

Korpsen uit onder meer Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Twente hielpen bij het bestrijden van de brand. Ook militairen werden ingezet, evenals Cougar- en Chinook-helikopters.