Ontwerper Ferrari geeft fouten toe

Peterselieman

De hoofdontwerper van de Ferrari 150° Italia heeft toegegeven dat de bolide met tekortkomingen kampt. Nikolas Tombazis legt uit waar het bij het team uit Maranello is misgegaan en waarom Fernando Alonso en Felipe Massa dit jaar nog geen podiumplaats hebben kunnen behalen.

Ferrari zegt het lek boven te hebben en denkt dat de weg naar boven ingeslagen zal worden, maar in Istanbul moeten nog geen wonderen worden verwacht. "We hebben nog veel te ontdekken aan de auto na problemen met de windtunnel en de methodologie. We verbeteren ons op beide fronten, maar we hebben nog wel even te gaan. We komen vast naar voren in Turkije, maar of we uiteindelijk staan waar we willen staan? Dat betwijfel ik. We willen onze auto iedere race verbeteren en moeten moedig zijn als we het gat willen dichten," zei Tombazis tegen Corriere della Sera.

Ferrari testte altijd modellen die 50% van de ware grootte waren, maar deze winter zijn ze overgestapt naar 60%. "Het kan dat dit ermee te maken heeft. In een ideale wereld zouden de dimensies van de structuur ook moeten worden verbeterd om de invloed van de muren te verminderen, al speelt er meer. Tussen de eerste test en de eerste race heeft ons pakket niet zo gewerkt als we wilden. Op dat moment zijn we gestart te onderzoeken wat er misging in de windtunnel."

De tunnel is opnieuw gekalibreerd, maar dat is niet het enige wat verbeterd is. Ook het ontwerp van de auto wordt opnieuw onder handen genomen. "Onze manier van werken is langzaam maar zeker ingewikkelder geworden en veel mensen die vrij in hun hoofd moeten zijn om bij te dragen aan goede prestaties van de auto, raakten afgeleid door andere, minder belangrijke zaken. Na de koude douche van de eerste races hebben we maatregelen genomen. Er spelen op dit moment al enkele interessante projecten."