Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 18

Niels (DerMeister)

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

Toronto FC heeft de uitwedstrijd bij Seattle Rounders kansloos met 3-0 verloren. De ploeg van Aron Winter staat daardoor na dit weekeinde zevende in de Major League Soccer. Javier Martina kreeg opnieuw een basisplaats toegewezen. De rappe aanvaller speelde de gehele wedstrijd mee.

FC Edmonton heeft in de NASL, het tweede niveau in de Verenigde Staten, een enorme zeperd opgelopen. In eigen huis ging de ploeg van trainer Harry Sinkgraven met maar liefst 0-5 onderuit. Tot overmaat van ramp kreeg keeper Rein Baart kort voor tijd ook nog de rode kaart. Door het verlies zakte Edmonton naar de derde plaats.

Nog een niveau lager, in de USL Pro, heeft ook Dayton Dutch Lions een enorme nederlaag moeten incasseren. Op eigen veld ging de formatie van eigenaar Erik Tammer met maar liefst 0-6 het schip in. Aan de kant van DDL konden Jesper Leerdam, Dick van Eijmeren, Julius Wille, Marvin van der Pluijm en Lucien Seymour allen op een basisplaats rekenen. Na een uur spelen maakte ook Brian Visser zijn opwachting. De Nederlanders konden de ploeg echter niet voor een fikse nederlaag behoeden. Na de derde speelronde staan The Lions daarom ook stijf onderaan.

In de Cypriotische competitie heeft Anorthosis Famagusta de moeilijke uitwedstrijd bij APOEL Nicosia knap weten te winnen. Met Jurgen Collin en Civard Sprockel in de basis won de formatie met 0-1. Jeffrey Leiwakabessy viel na een uur spelen in. Door de overwinning staat Anorthosis nog altijd op de derde plek in de Kampioenspoule. De achterstand op nummer twee Omonia Nicosia blijft zeven punten. Zij wonnen op bezoek bij AEK Larnaca met 1-2. Kevin Hofland zette zijn ploeg na een uur spelen op voorsprong, maar in de slotfase kwamen de bezoekers langszij. Ook Danny Schenkel, Edwin Linssen en Gregoor van Dijk maakten speelminuten voor Larnaca.

Met Jos Hooiveld een gehele wedstrijd in de verdediging won FC Kopenhagen afgelopen weekend met 3-1 van laagvlieger SønderjyskE. De voorsprong op Odense BK werd door de overwinning vergroot naar maar liefst 29 punten. Brøndby IF verging het afgelopen speelronde iets minder. Tegen middenmoter AC Horsens werd in eigen huis met 0-0 gelijkgespeeld. Remco van der Schaaf maakte een kwartier voor tijd zijn opwachting bij Brøndby. De ploeg staat na deze ronde derde, één punt achter Odense.

In de Zweedse competitie heeft spits Moestafa el Kabir zijn ploeg Mjällby een enorme dienst bewezen door twee doelpunten te scoren in de met 0-3 gewonnen wedstrijd tegen het veel hoger geklasseerde IFK Norrköping. Tien minuten voor tijd kreeg de Nederlander een publiekswissel. Door de driepunter steeg Mjällby naar de elfde plaats.

In de Italiaanse Serie C1/A heeft AC Monza een belangrijke zege geboekt. In eigen huis werd nummer drie Alessandria knap met 2-0 verslagen. Sander Westerveld keerde na een schorsing weer terug onder de lat bij Monza. De ploeg staat weliswaar laatste op de ranglijst, maar het verschil met de concurrentie is miniem.

In de Poolse competitie heeft Arka Gdynia de punten gedeelt met nummer drie Lechia Gdansk. De ploeg, waar Marciano Bruma de gehele wedstrijd in de basis stond, leek kort voor tijd op rozen te zitten, aangezien twee minuten voor tijd een tussenstand van 2-0 in het voordeel van Gdynia op het scorebord stond. Lechia Gdansk scoorde in de 89e minuut echter de gelijkmaker en in de zevende minuut van de blessuretijd maakte de ploeg zelfs gelijk. Door het gelijkspel staat Gdynia nog altijd in de gevarenzone. De achterstand op de veilige nummer veertien bedraagt echter slechts twee punten.

Hesdy Suart heeft met zijn ploeg Cracovia Kraków met 1-0 verloren van Ruch Chorzów. Suart speelde de volledige wedstrijd mee in de verdediging van Cracovia Kraków. De ploeg staat ook na dit weekend op de laatste plaats van de ranglijst. Ook stadsgenoot Wisla Kraków kwam afgelopen speelronde niet tot winst. De ploeg van trainer Robert Maaskant verloor in eigen huis met 0-2 van Górnik Zabrze. Kew Jaliens speelde de volledige wedstrijd mee. De voorsprong van koploper Wisla op nummer twee Jagiellona Bialystok blijft echter drie punten, aangezien zij afgelopen weekend ook niet wisten te winnen.

Kayserispor weet weer wat winnen is. Voor het eerst sinds acht wedstrijden wist de ploeg weer een overwinning te boeken. In eigen huis werd nummer drie Bursaspor knap met 1-0 verslagen. Nordin Amrabat begon in de basis en de voormalig aanvaller van onder meer PSV en VVV-Venlo speelde de volledige wedstrijd mee. Door de winst blijft de ploeg in de race voor een plaatsje in de Europa League.

Kasimpasaspor heeft de degradatiewedstrijd tegen Konyaspor met een gelijkspel afgesloten. Daarmee schoten beide ploegen bar weinig op, aangezien ze door het resultaat nog altijd op de degradatieplekken staan. Onze landgenoot Halil Colak opende namens Kasimpasaspor de score. De aanvaller speelde tevens de volledige wedstrijd mee. Ook Gençlerbirligi kon afgelopen weekend niet voor een overwinning zorgen. Op bezoek bij Sivasspor werd met 1-1 gelijkgespeeld. Husut Meric, voormalig speler van ADO Den Haag, speelde de gehele wedstrijd mee in het shirt van Gençlerbirligi. De ploeg blijft in de middenmoot van de Turkse competitie staan.

Stade Rennes heeft de thuiswedstrijd tegen Girondins Bordeaux met 1-1 gelijkgespeeld. John Verhoek, het jongere broertje van ADO-speler Wesley Verhoek, kreeg een basisplaats. De aanvaller werd echter op slag van rust gewisseld. Door de puntendeling blijft Stade Rennes muurvast op de vijfde plaats staan. De achterstand op nummer vier Paris Saint-Germain, de plaats die rechtgeeft op Europees voetbal, bedraagt vier punten.

 

In Zwitserland ging Xamax Neuchâtel midweeks met 3-0 onderuit bij  koploper FC Zürich. Sander Keller speelde bij de verliezende ploeg de gehele wedstrijd mee. Afgelopen weekend won Xamax thuis met 2-1 van de nummer laatst St. Gallen. De winnende treffer werd diep in blessuretijd gemaakt door Geoffrey Trend. Sander Keller kwam bij Xamax in de tweede helft als invaller op het veld. Met Michael Dingsdag in de basis versloeg FC Sion afgelopen weekend FC Basel met 3-0 mede dankzij twee treffers van Prijovic. Sion staat derde met 49 punten uit 31 duels, 15 minder dan koploper FC Zürich.

 

 

In Schotland blijft Hamilton in de degradatiegroep op de laatste plaats staan ondanks een 0-1 zege afgelopen weekend bij Saint-Mirren. Mickael Antoine-Curier scoorde de enige treffer van de wedstrijd. Nigel Hasselbaink begon bij Hamilton in de basis. Overigens eindigde Hamilton de wedtsrijd met tien man nadat Alex Neil tien minuten voor het einde van de wedstrijd zijn tweede gele kaart kreeg.
Met Nacer Barazite in de basis verloor Austria Wien afgelopen weekend met 4-2 van het lager geklasseerde Wiener Neustadt. Austria bezet in Oostenrijk de tweede plaats met 51 punten uit 31 wedstrijden, vier minder dan koploper Sturm Graz.
In de Engelse Premier League ging Newcastle United, met Tim Krul onder de lat, met 3-0 onderuit tegen Liverpool mede door een treffer van Dirk Kuijt. Newcastle bezet de twaalfde plaats en heeft 41 punten uit 35 wedstrijden.

 

In de Engelse Championship won Crystal Palace midweeks verrassend met 1-0 van Leeds United. De enige treffer van de wedstrijd werd al in de tweede minuut gemaakt door Neil Danns. Kemy Agustien kwam bij Crystal als invaller op het veld. Middlesbrough, waar Marvin Emnes inviel, zegevierde met 2-1 tegen Coventry City. Tarmo Kink maakte de winnende treffer. Jeffrey Bruma was belangrijk voor Leicester City in de wedstrijd tegen Watford. Leicester won met 4-2 mede dankzij twee treffers van Bruma die net als Patrick van Aanholt de gehele wedstrijd meespeelde. Swansea City, met Dorus de Vries onder de lat, versloeg midweeks Ipswich Town met 4-1.

Afgelopen weekend speelde Crystal Palace met 1-1 gelijk bij Hull City. Twee minuten voor tijd scoorde Sekajja de gelijkmaker voor Crystal waar Kemy Agustien de gehele wedstrijd meespeelde. Crystal bezet de 20e plaats en heeft 48 punten uit 45 wedstrijden. Leicester City speelde met 1-1 gelijk bij Doncaster Rovers. Jeffrey Bruma speelde bij Leicester, de nummer 11 in de Championship, de gehele wedstrijd mee. Met Dorus de Vries onder de lat won Swansea City met 0-2 bij Millwall. Darren Pratley en Stephen Dobbie scoorden de goals. Swansea staat vierde en heeft 77 punten uit 45 wedstrijden.

In de Duitse Bundesliga heeft Borussia Mönchengladbach de laatste plaats verlaten dankzij een verrassende 0-1 zege bij de nummer vier Hannover 96. Marco Reus scoorde de enige treffer van de wedstrijd. Roel Brouwers speelde bij Borussia Mönchengladbach de gehele wedstrijd mee.

In de 2. Bundesliga verloor koploper Hertha BSC, met Maikel Aerts onder de lat, thuis met 1-2 van 1860 München. Stefan Buck was verantwoordelijk voor de enige treffer. Energie Cottbus en FC Augsburg speelden met 1-1 gelijk. Bij Cottbus kwam Jules Reimerink in de tweede helft als invaller op het veld terwijl bij Augsburg Paul Verhaegh en Gibril Sankoh de gehele wedstrijd meespeelde. Augsburg staat tweede met 62 punten uit 32 duels, zes minder dan koploper Hertha BSC. Energie bezet de zesde plek in de 2. Bundesliga en heeft 52 punten uit 32 wedstrijden.

Klik hier om op het forum verder te discussiëren over de Nederlandse voetballers in het buitenland!