Corporaties vrij van criminelen

Redactie

De georganiseerde criminaliteit is niet geïnfiltreerd in woningcorporaties. Corporaties hebben belangrijke stappen gezet in het verbeteren van hun integriteitsbeleid en pakken zaken actiever op dan voorheen. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsman meldt dat de leerpunten van de intensieve aandacht voor integriteit van de afgelopen twee jaar worden verankerd in de nieuwe Woningwet. De minister baseert zijn conclusies onder meer op onderzoeken van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV) en de VROM-inspectie, die werden ingesteld als onderdeel van het verscherpte toezicht dat in april 2009 na een aantal incidenten werd ingesteld.

Bij Woonstichting De Key werden vorig jaar twee directeuren ontslagen wegens fraude. Rochdale ontsloeg eerder een directeur die wordt verdacht van verduistering, het aannemen van steekpenningen en witwassen.

De Limburgse woningcorporatie Servatius werd onder toezicht gesteld na wanbeleid en geldproblemen. En de Rotterdamse corporatie Woonbron kreeg een toezichthouder na allerlei problemen met het historische schip de Rotterdam. Woningcorporatie SGBB uit Hoofddorp bleek ook met ernstige financiële problemen te kampen.

De inspectie onderzocht in hoeverre de woningcorporatiesector kwetsbaar is voor misbruik door al dan niet georganiseerde criminaliteit. De belangrijkste conclusie is dat geen sprake is van indringing door georganiseerde criminaliteit. Wel is de sector hier en daar kwetsbaar voor financieel-economische criminaliteit, maar dat valt in de praktijk mee.

Ook is een verkennend onderzoek uitgevoerd naar zogenoemde ABC-transacties, waarbij sprake is van twee opeenvolgende verkopen binnen korte tijd met een grote waardestijging. De onderzoekers stuitten niet op misbruik, maar de VROM-inspectie gaat nog wel een aantal dossiers doorspitten om een definitief beeld te krijgen.

Het is nu aan de sector, de corporaties en de interne toezichthouders om de verbeteringen op het vlak van integriteit uit te bouwen, schrijft Donner. Nu waarborgen voor onafhankelijk en alert intern toezicht in de vernieuwde Woningwet worden opgenomen, wordt het toezicht op de integriteit van corporaties strakker geregeld, aldus de bewindsman. Het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties van de inspectie blijft de komende jaren in de lucht.