Turnster Harmes beëindigt loopbaan

Peterselieman

Suzanne Harmes beëindigt haar turncarrière. Dat heeft turnbond KNGU maandag bekendgemaakt. De 25-jarige Harmes kan haar studie en de opvoeding van haar zoon niet langer met topturnen combineren. Na het WK in Rotterdam vorig jaar oktober gelastte de viervoudig Nederlands kampioene al een pauze in. Eerder had ze nog plannen om naar de Olympische Spelen in Londen te gaan.

Harmes won behalve vier keer de nationale meerkamptitel ook medailles tijdens het EK en WK van 2005. Op de vloer won ze toen Europees zilver, mondiaal werd ze op dat onderdeel derde. Op haar favoriete onderdeel won ze ook drie wereldbekerwedstrijden.

In 2007 beviel Harmes van een zoon, waarna ze een comeback maakte. In 2008 nam ze weer deel aan de Olympische Spelen, haar tweede nadat ze ook in 2004 al bij de Spelen actief was geweest.

"Ik ben tevreden met wat ik in de turnsport bereikt heb", stelt Harmes in een verklaring. "Ik kijk dan ook met trots terug op een mooie tijd met als persoonlijke hoogtepunten de EK- en WK-medailles in 2005 en de deelname aan de Olympische Spelen van Peking na de bevalling van mijn zoon Lugano."

Harmes begon twintig jaar geleden als 5-jarige bij Pro Patria in Zoetermeer. "Ik heb de afgelopen maanden veel getwijfeld. Het bleek een lastige keuze om iets los te laten wat ik mijn hele leven met veel plezier heb gedaan. Maar het voelt goed zo."