Moszkowicz bepleit niet-ontvankelijkheid OM

Redactie

In de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders komt maandag de ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie (OM) aan bod. Wilders' advocaat Bram Moszkowicz zal de verklaringen van de drie getuigen Hans Jansen, Bertus Hendriks en Tom Schalken gebruiken voor zijn betoog, waarin hij stelt dat het OM Wilders niet had mogen vervolgen.

De drie getuigen waren aanwezig bij het veelbesproken etentje in mei vorig jaar, waar volgens Wilders raadsheer Schalken van het gerechtshof Amsterdam arabist Hans Jansen zou hebben geprobeerd te beïnvloeden. Jansen zou daags na het diner als deskundige worden gehoord. Schalken schreef mee aan de beschikking waarin het hof bepaalde dat het OM Wilders voor de rechter moest brengen.

Volgens de verdediging is de beschikking van het hof mede ingegeven door de persoonlijke overtuiging van in elk geval Schalken. Wilders en Moszkowicz zijn in dat idee gesterkt door wat eventueel tijdens het etentje is gebeurd. Zij vinden dat de beschikking niet goed tot stand is gekomen en daarmee ook de opdracht aan het OM Wilders te vervolgen niet.