'Komende dagen aanslagen in Afghanistan'

Steven (raistlin6)

Afghaanse opstandelingen hebben voor de komende dagen een reeks aanslagen in Afghanistan gepland. Dat zei luitenant-kolonel John Dorrian, woordvoerder van de door de Amerikanen geleide coalitie, vrijdag. Het is een vertoon van macht op een moment dat met de lente de gevechten weer heviger worden, aldus Dorrian.

"Wij zien dit als een propagandatrucje. Ze willen laten zien dat ze er nog steeds toe doen, ondanks de tegenslagen", zei Dorrian.

Inlichtingendiensten hebben de afgelopen dagen informatie verkregen waaruit blijkt dat de Taliban, met steun van het aan Al Qaida gelieerde Haqqani-netwerk, onder meer zelfmoordaanslagen willen uitvoeren. De meeste aanslagen worden in het oosten van het land verwacht, omdat in het zuiden en zuidwesten de papaveroogst nog in volle gang is. Met het verbouwen van papaver, waaruit opium wordt gewonnen, verdienen de extremisten veel geld.

Uit een rapport van het Pentagon dat vrijdag werd vrijgegeven, bleek dat de coalitie vooruitgang heeft geboekt, maar nog steeds voor een aantal moeilijkheden staat, waaronder een tekort aan militaire trainers en grenswachten en de langzame politieke ontwikkelingen in het land. Dat kan een gevaar vormen voor de vooruitgang die de afgelopen zes maanden is geboekt.