VN veroordeelt aanslag Marrakech

Redactie

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag de bomaanslag op een café in Marrakech scherp veroordeeld. Ook de Verenigde Staten en Duitsland hebben met afschuw gereageerd.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei in een verklaring 'ontsteld' te zijn. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei dat de VS de bomaanslag scherp veroordeelt. "We leven mee met de slachtoffers van deze laffe aanslag en staan achter de Marokkaanse bevolking."

Duitsland drukte Marokko op het hart dat de bomaanslag 'er niet toe moet leiden dat het hervormingsproces dat in Marokko is ingezet, wordt ondermijnd'. Er waren geen Duitsers onder de slachtoffers van de aanslag.

De bomaanslag kostte ten minste 14 mensen het leven. Onder hen was een Nederlander. Ruim 23 mensen raakten gewond. Het is de dodelijkste aanslag in Marokko sinds 2003. Toen werden bij een aanslag in Casablanca 45 mensen gedood.

De bom explodeerde in de kelder van een café aan het Djemma el-Fna plein. Het plein staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco en is vanwege zijn slangenbezweerders, vuurspuwers en het oude gedeelte van de stad zeer populair onder toeristen.