Schippers garandeert extra zorgpersoneel

Redactie

Nog deze kabinetsperiode komen er twaalfduizend extra medewerkers in de zorg bij. Dit verzekerde minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) de Tweede Kamer donderdag. Die had haar ter verantwoording geroepen naar aanleiding van een interview waarin zij had gezegd dat het 'heel moeilijk wordt' om de extra handen aan het bed te realiseren.

Schippers heeft te kampen met forse financiële tegenvallers. De twaalfduizend extra verplegers en verzorgers zoals in het gedoogakkoord met de PVV overeen is gekomen staan echter niet op de tocht, zo zei Schippers. "Die twaalfduizend extra medewerkers aan het bed komen er. Aan het geld dat daarvoor is gereserveerd komen we niet."

De minister zei half maart in een interview op RTL Z dat het nog een hele opgave wordt de extra handen aan het bed te realiseren. "We hebben geen blik verzorgenden dat we open kunnen trekken", sprak ze toen. Donderdag herhaalde ze dat de extra zorgmedewerkers niet van de ene op de andere dag geregeld zijn, maar beloofde dat voor het einde van deze kabinetsperiode het beloofde aantal voor elkaar te hebben.

Oppositiepartijen SP, GroenLinks, PvdA en D66 vrezen dat de financiële tegenvallers wel zullen leiden tot minder medewerkers in de zorg. Ook willen zij er zeker van zijn dat de kwaliteit van de verzorgers en verplegers niet achteruitgaat. Ondanks haar harde toezeggingen wist Schippers de zorgen van de oppositiefracties niet geheel weg te nemen.