Docent gecompenseerd voor kortere zomervakantie

Redactie

Docenten in het voortgezet onderwijs krijgen er vijf vrije dagen voor terug als de zomervakanties in het onderwijs met een week worden ingekort. Dat staat in de nieuwe cao waarover vakbonden en werkgevers donderdag een akkoord hebben bereikt.

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) wil de duur van de zomervakantie in het voortgezet onderwijs gelijktrekken met die in het basisonderwijs. Dat zou betekenen dat leraren vanaf het schooljaar 2012-2013 zes in plaats van zeven weken vakantie hebben.

Het plan van Van Bijsterveldt was een van de voornaamste discussiepunten in de cao-onderhandelingen. Afgesproken is dat de docenten als compensatie voor het verkorten van de zomervakantie vijf vrije dagen krijgen. De school mag de dagen zelf bepalen. De leerlingen krijgen dan ook vrij.

In de cao staat verder dat leraren die zonder bevoegdheid voor de klas staan twee jaar krijgen om hun diploma te halen. De leraren en andere medewerkers in het onderwijs krijgen vanwege de nullijn geen loonsverhoging. Wel krijgt ondersteunend personeel een hogere eindejaarsuitkering.

De nieuwe cao gaat op 1 augustus in en heeft een looptijd van een jaar.