Drie nieuwe partijen dingen mee naar senaatszetel

Redactie

Bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer doen drie nieuwe partijen mee. In totaal dingen op 23 mei 246 kandidaten van dertien partijen mee naar een senaatszetel, 39 meer dan in 2007. Dat heeft de Kiesraad donderdag bekendgemaakt.

Op de kandidatenlijsten staan 176 mannen en 70 vrouwen. Dat is procentueel ongeveer hetzelfde als in 2007.

De drie partijen die nu nog geen senator hebben zijn de PVV, 50PLUS en de lijst van ondernemer Ruud Koornstra. ChristenUnie, SGP, Partij voor de Dieren, Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF), 50PLUS, en Koornstra doen niet in alle twaalf provincies mee, de grotere partijen wel.

Bij het eerste onderzoek van de kandidatenlijsten op 21 april heeft de Kiesraad een aantal 'verzuimen' geconstateerd. Die hebben de partijen niet allemaal hersteld. Zo mag Kees de Lange niet deelnemen voor 50PLUS omdat hiervoor geen instemmingsverklaringen was overhandigd. Hij staat wel op de kandidatenlijst van de OSF.

CDA, VVD en PVV, de partijen van de gedoogcoalitie, wachten de uitslag van de verkiezing met spanning af. Omdat de PVV nog geen senatoren heeft, heeft de huidige coalitie geen meerderheid in de Eerste Kamer en moeten daar nu gelegenheidscoalities worden gevormd. Hierdoor hebben sommige plannen uit het regeerakkoord onvoldoende steun. De Eerste Kamer telt 75 leden. Of CDA, PVV en VVD op 23 mei meer dan de helft van de zetels halen, is nog onduidelijk.

De Eerste Kamer worden gekozen door de leden van alle Provinciale Staten. Die zijn begin maart gekozen.


Drie nieuwe partijen dingen mee naar senaatszetel (Foto: Novum)