Thailand en Cambodja eens over bestand

Redactie

De strijdkrachten van Cambodja en Thailand zijn het donderdag eens geworden over een staakt-het-vuren na zeven dagen van gevechten in het grensgebied bij het hindoeïstische tempelcomplex Preah Vihear.

Dat heeft een regeringswoordvoerder in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh gezegd. Beide partijen hebben ermee ingestemd één grenspost open te houden, waarlangs gevluchte mensen naar huis kunnen terugkeren.

Thailand had eerder donderdag nog gemeld dat het extra troepen heeft gestuurd naar het gebied, waar militairen uit beide landen al een week met elkaar in gevecht zijn. De twee Aziatische buurlanden strijden al jaren om het meer dan negenhonderd jaar oude tempelcomplex. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag wees het complex, dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, in 1962 toe aan Cambodja. Thailand heeft zich daar echter nooit bij neergelegd. De best bereikbare ingang ligt op Thais grondgebied.

Het grensgeschil leidde de afgelopen jaren herhaaldelijk tot onderlinge schermutselingen. Vorige week vrijdag begon de jongste geweldsuitbarsting. Daarbij zijn tot dusver zeker vijftien mensen omgekomen, onder wie één burger.

Thailand en Cambodja eens over bestand
Thailand en Cambodja eens over bestand (Foto: ANP)