'Straaljagerpiloot vast voor spionage'

Redactie

Een voormalig piloot van F-16's zit in Zoetermeer vast op verdenking van internationale spionage. De Nederlandse kapitein Chris V. werd op 17 maart aangehouden omdat hij op het punt zou hebben gestaan om staatsgeheimen door te spelen aan een man uit Wit-Rusland, die ook is aangehouden. Dat schrijft De Telegraaf donderdag.

De 37-jarige V. was volgens de krant ook betrokken bij oplichting van een groep Enschedese investeerders na zijn vertrek als straaljagerpiloot. Hij leende een vermogen en claimde zijn businessplan voor 19 miljoen euro te hebben verkocht aan een bouwondernemer. Toen hij werd ontmaskerd zou hij zijn afgegleden.

V., die als coach van het demonstratieteam van de luchtmacht werkte en overal ter wereld meewerkte aan luchtshows, werd opgepakt na onderzoek van de rijksrecherche en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

Om wat voor staatsgeheimen het gaat is onduidelijk. Ook is onduidelijk aan wie de piloot de gegevens precies wilde verkopen.

Wit-Rusland staat bekend als laatste dictatuur van Europa. President Aleksandr Loekasjenko houdt er onder meer contacten met de Libische leider Moammar Gadhafi op na.