Frans Hals Museum onthult schenking van 100 miljoen

Redactie

Het Frans Hals Museum in Haarlem heeft kunstwerken ter waarde van 100 miljoen euro gekregen. Het Elisabeth van Thüringenfonds doneerde elf kunstwerken uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw aan het museum. Onder de geschonken werken bevindt zich een zeldzaam groepsportret van Frans Hals.

Het museum ontving de kunstwerken twee weken geleden al, maar wilde toen nog niet bekendmaken om welke kunstwerken het precies ging. Wel was bekend uit welke eeuwen de kunstwerken kwamen. Twee van de geschonken kunstwerken, de groepsportretten van Frans Hals en Johannes Verspronck, waren al langer te zien in het museum. Dankzij de grote schenking worden de belangrijkste werken uit deze verzameling nu eigendom van de gemeente Haarlem en dus ook onderdeel van de museumcollectie.

Het Elisabeth van Thüringenfonds had verschillende redenen om de kunstwerken te schenken aan het museum. "Deze topstukken behoren tot het cultureel erfgoed van de gemeente Haarlem en van Nederland", zegt Peter van Barneveld, regent van het Elizabeth van Thüringenfonds. "De werken hebben aandacht en onderhoud nodig. Ze horen thuis op een plek waar zij goed tot hun recht komen en waar ze voor altijd voor het publiek te bewonderen zijn. Het Frans Hals Museum is daarvoor de beste plek."

De collectie ontstond vierhonderd jaar geleden als kunstverzameling van het St. Elisabeth's of Groote Gasthuis in Haarlem. De collectie werd in 1977 ondergebracht bij het Elisabeth van Thüringenfonds.

Voor de schenking richt het museum een aparte tentoonstelling in, die meteen na de officiële overdracht van vrijdag voor het publiek is geopend. De tentoonstelling draagt de toepasselijke naam 'Een groots gebaar' en is te zien tot en met 10 juli.


Frans Hals Museum onthult schenking van 100 miljoen (Foto: Novum)