Ontknoping Eredivisie: Vooruitblik speelronde 31

Sjors (Sj0rSz)

Vanaf deze week kijkt FOK!sport wekelijks vooruit naar de duels, die in het naderende weekend in de Eredivisie gespeeld worden. In deze periode vallen namelijk de beslissingen in de strijd om het kampioenschap, het Europees voetbal en degradatie. Bekijk hieronder de vooruitblik op speelronde 31.

Landstitel

De strijd om de landstitel in de Eredivisie gaat dit seizoen tussen FC Twente, PSV en Ajax. Het onderlingen verschil tussen de nummers één en drie bedraagt slechts drie punten, waardoor alle drie de ploegen nog kans maken op de schaal.

PSV lijkt van de genoemde ploegen het zwaarste programma te hebben met onder meer wedstrijden tegen Heracles Almelo (uit) en FC Groningen (uit). Daarnaast wachten ook nog Feyenoord (uit) en Vitesse (thuis). Toch zou het kampioenschap pas op de laatste dag beslist kunnen worden. FC Twente en Ajax kennen een relatief eenvoudig programma, zij het niet dat beide ploegen op de laatste dag nog tegen elkaar spelen. De verwachting is dan ook dat deze wedstrijd van doorslaggevend belang in de Eredivisie zal zijn.

In theorie maken ook ADO Den Haag en AZ nog kans op de landstitel. De Alkmaarder formatie staat op de zesde plaats, is daarmee het laagst geklasseerd en heeft een achterstand van elf punten op koploper FC Twente. De verwachting is dan ook dat de laatstgenoemde twee ploegen zich niet meer in de strijd om de landstitel zullen mengen.

Europees voetbal

ADO Den Haag en AZ maken in dat opzicht nog wel een grote kans op het spelen van Europees voetbal. De verschillen met de directe concurrentie, Roda JC en FC Utrecht zijn voor deze formaties echter nog wel overbrugbaar, waardoor niets zeker is. Ook Heracles Almelo en N.E.C. Nijmegen zijn niet kansloos voor een plaats in de Europa League.

Voor de ploegen, die daar weer onder staan, wordt het een stuk lastiger. Feyenoord, NAC Breda, sc Heerenveen, De Graafschap en Vitesse hebben allemaal nog een theoretische kans om zich voor het Europees voetbal te kwalificeren, maar zijn dan te veel afhankelijk van de resultaten van de andere ploegen. Hierdoor kun je concluderen dat deze ploegen in de laatste vier weken van de competitie nergens meer voor spelen.

Degradatie

Op dit moment staan Excelsior en VVV-Venlo in de gevarenzone voor wat betreft het spelen om duels voor promotie/degradatie. De verwachting is dat het seizoen de Limburgse club over vier weken nog niet voorbij is. Het verschil met de Rotterdammers bedraagt nu elf punten, waardoor de ploeg van trainer Willy Boesen alles moet winnen en de mannen van trainer Alex Pastoor alles moeten verliezen.

Voor Willem II lijkt het doek inmiddels gevallen te zijn. De Tilburgers begonnen het seizoen op de laatste plaats en hebben deze in de afgelopen 30 wedstrijden ook niet meer verlaten. De formatie van trainer Gert Heerkes won dit seizoen slechts twee keer. Eind januari werd Vitesse met 1-0 verslagen en recentelijk verloor ook sc Heerenveen (4-3) drie punten.

Daarnaast speelden de Tilburgers zes keer gelijk en werd er tot nu toe 22 keer verloren. Willem II zal het negatieve record van RKC Waalwijk in elk geval niet meer achterhalen. De Waalwijkers verloren vorig seizoen namelijk 29 wedstrijden, waar er dit seizoen nog maar vier gespeeld zullen worden. De Tilburgse club kan dus hooguit 26 keer verliezen.



Programma speelronde 30:

Datum Thuis Uit
15/04, 20:45 uur
SC Heerenveen FC Utrecht
16/04, 18:45 uur
Vitesse FC Groningen
16/04, 19:45 uur
Roda JC Kerkrade VVV Venlo
16/04, 19:45 uur
NAC Breda Excelsior
16/04, 20:45 uur
AZ ADO Den Haag
17/04, 14:30 uur
Heracles Almelo PSV
17/04, 14:30 uur De Graafschap FC Twente
17/04, 14:30 uur N.E.C. Nijmegen
Ajax
17/04, 16:30 uur
Feyenoord Willem II