Hof wijst klacht Greenpeace vervolging Trafigura af

Redactie

Een klacht van Greenpeace over het niet vervolgen van olieconcern Trafigura voor het illegaal dumpen van afval in Ivoorkust is door het gerechtshof in Den Haag afgewezen. Greenpeace is volgens het hof niet-ontvankelijk.

Justitie heeft Trafigura vervolgd voor de uitvoer van afval uit Nederland. Greenpeace wilde dat ook de dumping van dit afval in Nederland vervolgd zou worden en spande een zaak aan bij het hof. Dat verklaarde Greenpeace deze week niet-ontvankelijk, omdat de stichting geen rechtstreeks belanghebbende is.

Ook is de haalbaarheid van vervolging in Nederland volgens het hof 'twijfelachtig'. "In Ivoorkust gepleegde feiten kunnen niet per definitie worden berecht in Nederland." Het hof vindt dat het OM 'voldoende inspanningen heeft verricht'.

Olieconcern Trafigura werd vorig jaar veroordeeld voor de uitvoer van giftig afval uit Amsterdam in 2006 en moest van de rechtbank in Amsterdam een boete van 1 miljoen euro betalen. Een medewerker van Trafigura werd veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van 25.000 euro. De kapitein van de Probo Koala kreeg een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden opgelegd.

Trafigura wilde het afval aanvankelijk in Amsterdam laten verwerken, maar de giftige lading werd uiteindelijk terug aan boord gepompt. Het schip begon daarop aan een omzwerving die eindigde in Ivoorkust. Een lokaal bedrijf dumpte de lading uiteindelijk in en om de miljoenenstad Abidjan. Vele mensen werden daarna ziek en volgens de Ivoriaanse overheid overleden vijftien mensen als gevolg van de dump.