'Italiaanse Kamer stemt voor 'Red Silvio-wet'

Redactie

Het Italiaanse lagerhuis heeft woensdag wetgeving goedgekeurd die de lengte van processen in Italië beknot en in feite een einde maakt aan een omkoopzaak tegen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. De wetgeving werd met 314 stemmen voor en 296 tegen aangenomen.

Binnen en buiten het parlement is felle tegenstand tegen de wet. Volgens critici is de wetgeving op maat gemaakt om de belangen van Berlusconi te behartigen. De wet beknot de lengte van processen tegen personen die niet eerder veroordeeld zijn. Hiermee komt waarschijnlijk ook een einde aan een proces tegen de premier wegens het betalen van steekpenningen aan een Britse advocaat voor het afleggen van een valse getuigenis.

Berlusconi hield de zaak tegen hemzelf jarenlang tegen met immuniteitswetten die telkens door het Constitutioneel Hof geheel of gedeeltelijk werden vernietigd, omdat zij in strijd waren met de grondwet. Daarin is onder meer het gelijkheidsbeginsel vastgelegd. In januari maakten de hoogste rechters de weg vrij voor de hervatting van de zaak-Mills. Daarop kwam Berlusconi's minister van Justitie Angelino Alfano met de nieuwe wet. Die werd woensdagavond in stemming gebracht in de Kamer, waarin de centrumrechtse coalitie van Berlusconi een meerderheid heeft.

Het wetsvoorstel gaat nu naar de senaat, waar de coalitie van Berlusconi een meerderheid heeft.

Italiaanse Kamer stemt voor'Red Silvio-wet'
Italiaanse Kamer stemt voor 'Red Silvio-wet' (Foto: ANP)