Schalken: Optreden was achteraf ongelukkig

Redactie

Raadsheer Tom Schalken van het Amsterdamse gerechtshof erkent dat hij ongelukkig heeft gehandeld door in mei vorig jaar een diner bij te wonen waar ook de arabist Hans Jansen bij was. "Dat was achteraf ongelukkig", zei Schalken woensdag voor de rechtbank in Amsterdam.

"In de beeldvorming is de verkeerde indruk gewekt", stelde Schalken, die medeverantwoordelijk was voor het bevel om PVV-leider Geert Wilders te vervolgen. Hij ontkende dat hij tijdens het etentje heeft geprobeerd Jansen, die door de verdediging als getuige-deskundige was aangedragen, te beïnvloeden. Schalken zou Jansen alleen hebben willen uitleggen wat de argumenten van het hof waren om de vervolging van Wilders te bevelen wegens het aanzetten tot haat en discriminatie.

Volgens Wilders' advocaat Bram Moszkowicz heeft Schalken geprobeerd een getuige te beïnvloeden. Jansen bevestigde dat woensdag voor de rechtbank. Hij verklaarde dat Schalken tijdens het etentje wel degelijk heeft geprobeerd hem te overtuigen. Schalken zou bij herhaling zijn teruggekomen op het bevel van het hof. "Hij praatte erover alsof het zijn liefdesbaby was."

Wilders noemde het gedrag van Schalken woensdag 'onprofessioneel, beneden alle peil en beschamend'. "Wellicht heeft u het aanzien van de rechterlijke macht enorm geschaad", zei hij tegen Schalken. Het was de enige keer dat Wilders woensdag het woord nam.

Vrijdag gaat de rechtbank verder met getuigenverhoren over het etentje. Dan wordt de gastheer, Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks, ondervraagd.

Het etentje had in oktober grote gevolgen voor de zaak-Wilders. Jansen bracht het toen in de publiciteit. Moszkowicz wilde Jansen toen in de rechtszaal laten getuigen. De rechtbank weigerde dat, waarop Wilders met succes een verzoek indiende om de rechters te vervangen wegens de schijn van partijdigheid. Inmiddels is de zaak met nieuwe rechters opnieuw begonnen.