Coronel wil puntenaftrek bij scanderen 'joden'

Olga Kroeders

Uri Coronel wil dat Ajax-fans met harde hand worden gedwongen te stoppen met het scanderen van de geuzennaam 'joden'. Volgens de aftredend voorzitter van de Amsterdamse club moeten er desnoods punten in mindering worden gebracht. "Geloof maar dat het dan snel over is", zei hij na een debat in het Joods Historisch Museum tegen RTV Noord-Holland.

Pogingen van Coronel om de harde kern van Ajax op andere gedachten te brengen, hebben niets opgeleverd. "Zij zien het als een geuzennaam en hebben er geen boodschap aan dat anderen daar walgelijke consequenties aan verbinden." De discussie werd onlangs nieuw leven ingeblazen toen ADO-speler Lex Immers werd geschorst voor het zingen van 'wij gaan op jodenjacht' na de zege op Ajax.

Om het probleem van kwetsende spreekkoren echt op te lossen, is volgens Coronel de steun van de hele voetbalwereld en de politiek nodig. "Een strengere voetbalwet, die consequent wordt toegepast, zou zeker helpen", denkt hij. "Maar dan moet je ook van clubs verlangen dat wedstrijden worden gestaakt en dat er daadwerkelijk punten in mindering worden gebracht. Ik zou daar voor zijn."

De verantwoordelijkheid om een wedstrijd bij spreekkoren te staken ligt nu bij de thuisclub, die daarvoor overleg pleegt met gemeente en politie. Coronel deed eerder al een oproep om veel kordater op te treden. "Bij veel clubs zeggen ze: Dit is ons probleem niet, dat is jullie probleem. Als er niets verandert, praten we over tien jaar nog steeds over hetzelfde onderwerp."