Verdachten bekennen bomaanslag metro Minsk

Redactie

Twee verdachten van de bomaanslag in de metro van Minsk hebben woensdag schuld bekend. Dat heeft de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko gezegd in een verklaring op de televisie. Bij de aanslag kwamen twaalf mensen om het leven en raakten er meer dan tweehonderd gewond.

Eerder maakte de politie al bekend dat de twee waren aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag.

De bom ontplofte maandag tijdens het spitsuur in het station Oktjabrskaja op het moment dat reizigers uit de metro stapten. Op beelden van bewakingscamera's is te zien dat een man een tas achterlaat in het station. Vervolgens lijkt hij, vlak voordat de explosie plaatsvindt, in zijn jaszak naar iets te zoeken. De Wit-Russische autoriteiten hebben gezegd dat de bom vermoedelijk radiografisch tot ontploffing is gebracht.

De binnenlandse veiligheidsdienst KGB denkt dat de oppositie achter de aanslag zit. Het metrostation Oktjabrskaja ligt op nog geen 100 meter afstand van het kantoor van de presidentiële administratie en het Paleis van de Republiek, een concertgebouw dat vaak gebruikt wordt voor ceremonies van de regering. Volgens mensenrechtenactivisten hebben aanklagers oppositieleden voor verhoor opgeroepen.

Woensdag werd in Wit-Rusland een dag van rouw gehouden voor de slachtoffers van de bomaanslag.


Verdachten bekennen bomaanslag metro Minsk (Foto: Novum)