Groningse traumahelikopter maakt eerste nachtvlucht

Redactie

De traumahelikopter van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de eerste officiële nachtvlucht gemaakt. Het toestel vloog naar het Friese Burgum om te assisteren bij een ongeluk. De nachtvluchten zijn sinds dinsdag toegestaan.

Bij het ongeval op de Langelaan raakte een 20-jarige man uit Suwald gewond. Hij reed in de richting van Burgum toen hij door nog onbekende oorzaak van de weg raakte en tegen een boom tot stilstand kwam. De brandweer heeft het slachtoffer uit zijn auto geknipt, waarna hij met ernstig letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden is overgebracht.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) verbood de nachtvluchten eerder om veiligheidsredenen, maar nadat het helikopterpersoneel een training van twee maanden had gevolgd, kreeg het UMCG alsnog groen licht. De eerste vlucht verliep zonder problemen.

Het ziekenhuis verwacht dat de traumaheli in de nacht- en avonduren ongeveer tweehonderd keer per jaar zal worden ingezet, grotendeels voor middernacht. Het UMCG doet er alles aan om de geluidsoverlast voor omwonenden zo veel mogelijk te beperken.