[WvdW] Voorbeschouwing Excelsior - De Graafschap

Sjors (Sj0rSz)

Deze week beschouwt FOK!sport voor het laatst voor op een wedstrijd van de week, namelijk Excelsior tegen De Graafschap. Vanaf volgende week kijken we steeds naar de situatie omtrent het kampioenschap, het Europees voetbal en de strijd tegen degradatie. Grote duels krijgen echter nog wel een extra voorbeschouwing.

Excelsior

Excelsior staat al sinds speelronde zestien op de zestiende plaats in de competitie en het ziet er niet naar uit dat zij deze nog gaan verlaten. Het verschil met directe concurrent Vitesse bedraagt momenteel zeven punten. Als de Rotterdammers naar beneden kijken, dan zien zij VVV-Venlo staan. Het verschil met de Limburgers is ook groot, namelijk acht punten. Mocht er niets meer veranderen, dan spelen de Rotterdammers aan het einde van het seizoen play-offs om promotie/degradatie.

De trainer van Excelsior, Alex Pastoor, mist vanavond in elk geval Andrea Fileccia (rug) en Edwin de Graaf (buik/lies). Jordy Clasie keert wel weer terug. Afgelopen weekend miste hij het duel tegen sc Heerenveen (3-2) door een blessure aan zijn schouder, maar is nu weer inzetbaar.

De Graafschap

De Graafschap, dat momenteel op de veertiende plaats staat, hoopt de voorsprong op de vier achterblijvers vanavond verder uit te bouwen. Dan zal de ploeg van trainer Darije Kalezic wel van Excelsior moeten winnen. Daarnaast zou een zege ook kunnen betekenen dat Feyenoord wordt gepasseerd. De club uit Rotterdam-Zuid speelt morgenmiddag namelijk tegen FC Utrecht, dat nog altijd mee doet in de strijd om Europees voetbal.

Kalezic kent in Rotterdam de nodige personele problemen. Soufian El Hassnaoui (knie), Muslu Nalbantoglu (knie), Jan-Paul Saeijs (knie), Youssof Hersi (knie) en Tyrone Loran (knie) zijn allen geblesseerd en doen niet mee. Daarnaast zitten Hugo Bargas, Leon Broekhof en Rogier Meijer een schorsing uit. Tot slot staat er nog een vraagteken achter de namen van Steve de Ridder (knie) en Purrel Fränkel (been). De verwachting is echter dat dit duo gewoon mee zal spelen.

Alex Pastoor

Voor trainer Pastoor van Excelsior was het een zeer bewogen periode. Halverwege deze week leek alles er op te wijzen dat hij volgend seizoen de opvolger van Kalezic zou worden, maar uiteindelijk bleek niets minder waar te zijn. Enkele dagen na de verspreiding van dit bericht kwam het nieuws dat de oefenmeester naar N.E.C. Nijmegen verhuist. Hij volgt daar Wiljan Vloet op, die als algemeen/technisch directeur aan de slag gaat bij Sparta Rotterdam.

Voor De Graafschap is dit slecht nieuws. Zij rekenden al min of meer op de komst van Pastoor, maar zullen de zoektocht nu voort moeten zetten. Zo wilde Erwin Koeman niet naar Doetinchem komen en werd ook Erik ten Hag benaderd. De assistent-trainer van PSV gaf echter aan nog even te willen wachten en voorlopig niet alleen voor een selectie te willen staan.


Historie

In de Eredivisie speelden Excelsior en De Graafschap pas vier keer eerder op Woudestein. In 2008 eindigde de wedstrijd een gelijkspel door goals van respectievelijk Kees Luijckx en Niklas Tarvajärvi. In 2003 vond er ook een editie in Rotterdam plaats. Destijds waren De Superboeren met 3-4 te sterk en scoorden Tim Bakens, Dennis Schulp, Damien Hertog en Arvid Smit. Said Boutahar, Brian Pinas en Brett Holman deden wat terug voor de thuisploeg.

Eerder dit seizoen was De Graafschap in eigen huis veel te sterk voor Excelsior, dat met 3-0 ten onder ging. Rydell Poepon opende in de achtste minuut de score, waarna Muslu Nalbantoglu en Steve de Ridder in de tweede helft de eindstand op het bord zetten.

De grootste overwinning van Excelsior op De Graafschap werd in het jaar 1988, toen beide ploegen in de Jupiler League uitkwamen, geboekt. Toen wonnen de Rotterdammers in eigen huis met 5-0 van de formatie uit Doetinchem. Deze uitslag is in de onderlinge duel tussen de twee clubs nog altijd het grootst.

Wedstrijdinformatie

Het duel tussen Excelsior en De Graafschap, dat op Woudestein wordt gespeeld, begint vanavond omstreeks 19:45 uur. De wedstrijd staat onder leiding van arbiter Serdar Gözübüyük. Hij wordt in Rotterdam bijgestaan door zijn assistenten Inia en Van der Hilst. De heer Abbink fungeert als vierde man.