Minder overlast door files

Redactie

Automobilisten hadden in het eerste kwartaal minder last van files dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral in de regio Amsterdam was het verschil met vorig jaar goed te merken. De files waren per saldo korter en waren sneller opgelost. Dat blijkt uit cijfers van de ANWB.

Om de overlast van files in cijfers uit te drukken gebruikt de ANWB het begrip filezwaarte. Dat is de lengte keer de duur van de files. Landelijk lag dat cijfer in het eerste kwartaal 16 procent lager dan in de eerste drie maanden van 2010. In de regio Amsterdam ging het om 20 procent, in Utrecht was de filezwaarte slechts 3 procent lager dan in het eerste kwartaal vorig jaar.

De belangrijkste oorzaken zijn volgens de ANWB het droge weer, de economische situatie en de verbeterde infrastructuur. Vooral de ochtendspitsen waren minder druk.

Opmerkelijk was in het eerste kwartaal vooral een schietpartij op de A1 van Amsterdam naar Amersfoort. Daardoor liep de ochtendspits op vrijdag 11 maart uit op een verkeerschaos in het midden van het land. Op de A27 vanuit Almere werd de file zelfs 30 kilometer lang.

De lijst van grootste knelpunten wordt aangevoerd door de A4 van Amsterdam naar Den Haag tussen Roelofarendsveen en Hoogmade. Die stond ook in 2010 op nummer één. In dat jaar nam de filezwaarte toe met 9 procent.