Arrestaties na anti-regeringsbetogingen Rusland

Redactie

De oproerpolitie heeft donderdag met veel geweld honderdvijftig demonstranten aangehouden die deel wilden nemen aan demonstraties in Moskou en Sint Petersburg. Voor de demonstraties was geen toestemming verleend.

In Moskou werden 54 mensen opgepakt in verband met een demonstratie op het Trioemfalnaya-plein, aldus een woordvoerder van de politie. Onder de arrestanten was ook oppositieleider Eduard Limonov. Hij is vaker aangehouden bij illegale demonstraties.

In Sint-Petersburg werden ongeveer honderd mensen aangehouden, onder wie ex-premier Boris Nemtsov, een van de bekendste oppositiefiguren.

Op het Trioemfalnaya-plein ontrolden betogers een anti-regeringsspandoek en riepen anti-regeringsleuzen als 'Rusland zonder Poetin', een verwijzing naar de premier.

In een ander deel van Moskou vond een demonstratie plaats waar wel toestemming voor was gegeven. Deze betoging trok zo'n driehonderd deelnemers.

In Rusland vinden op de 31e van de maand meestal demonstraties plaats om aandacht te vragen voor het 31e artikel van de Russische grondwet, waarin de vrijheid van vrije vergadering wordt gegarandeerd. Vaak geven de Russische autoriteiten echter geen toestemming voor demonstraties en worden illegale bijeenkomsten met harde hand uiteengeslagen.