Atleet Martina gaat voor Nederland lopen

Peterselieman

De Curaçaose atleet Churandy Martina zal bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen hoogstwaarschijnlijk in een Nederlands tenue gaan lopen. De sprinter kwam de afgelopen jaren uit voor de Nederlanse Antillen, maar omdat die uiteen zijn gevallen is dit niet langer mogelijk.

Martina hoopte voor Curaçao uit te kunnen komen op de Spelen in Londen, maar dat zit er niet in omdat het eiland geen olympische licentie bezit. Daarom zal de atleet volgens minister-president van het eiland, Gerrit Schotte, uit gaan komen voor Nederland.

Sprinter Martina heeft de 100 meter al enkele keren in minder dan tien seconden afgelegd en in Beijing werd hij op de 200 meter achter de ongenaakbare Usain Bolt tweede op de 200 meter. Hij werd echter gediskwalificeerd omdat hij in zijn race over de lijn was gegaan.

Schotte begrijpt de keuze van Martina om voor Nederland uit te gaan komen. Hij vindt het jammer dat zijn eiland nu, ondanks het nu een apart land is, geen olympische licentie bezit. Hij wijt dit aan de laksheid van de laatste minister van sport van de Nederlandse Antillen.