Tien tot twintig Nederlanders vast in Thailand

Redactie

Zeker tien tot twintig Nederlandse toeristen kunnen niet wegkomen uit het zuiden van Thailand. Door de zware overstromingen zijn veel vluchten en boottochten geannuleerd. Volgens alarmcentrale Eurocross hebben zich nog geen ernstige problemen voorgedaan.

"Er zijn geen meldingen van lichamelijk letsel of vermissing", zegt een woordvoerder. "Het is voor de meeste mensen vooral in financieel opzicht vervelend, omdat ze nu langer in hun hotel moeten blijven." Volgens de hulpverlenende organisatie is er nog geen reden om in te grijpen.

Door langdurige regenval zijn gebieden in de provincies Chumphon, Trang, Surat Thani, Nakhon si Thammarat en Phatthalung ondergelopen. Ook in Krabi, Phuket, Phang Nga en Ranong is sprake van zware regenval.

Hoeveel Nederlanders er in de ondergelopen gebieden verblijven is niet duidelijk. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken schat dat er in totaal enkele duizenden in Thailand zitten.

Eurocross heeft nauw contact met de ambassade, het ministerie en overige alarmcentrales over de situatie in de ondergelopen gebieden. "Het is nu afwachten wat er gaat gebeuren." De Thaise marine heeft drie schepen ingezet om toeristen uit de getroffen gebieden, waaronder vakantie-eilanden als Koh Samui, te evacueren.

Op Koh Samui is het vliegverkeer inmiddels weer op gang gekomen. Bangkok Airways wil woensdag met negentien vluchten zo'n tweeduizend gestrande toeristen oppikken. Ook komen van het eiland berichten dat veel winkels dicht zijn omdat ze niet meer kunnen worden bevoorraad.

Door de overstromingen in Thailand zijn al zeker vijftien mensen omgekomen. Tien tot twintig mensen worden vermist na aardverschuivingen en modderstromen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle niet-essentiële reizen naar de zuidelijke provincies af.