Kunstzwendelaar hoeft slachtoffers niet te betalen

Redactie

Een Eindhovenaar die ruim veertig valse schilderijen heeft verkocht hoeft zijn slachtoffers geen schadevergoeding te betalen. De 61-jarige man is inmiddels failliet en dus moeten zijn slachtoffers zich tot de curator wenden, oordeelde het gerechtshof in Den Bosch woensdag.

De kans dat de benadeelden ooit nog wat van hun geld terugzien is bijzonder klein. Daarbij moeten ze de proceskosten ook nog eens zelf betalen. Normaal draait degene die wordt veroordeeld hiervoor op.

De man verkocht van 2004 tot in 2006 schilderijen ten onrechte als werken van de kunstenaar Klaas Gubbels. In ruil daarvoor kreeg hij per stuk enkele duizenden euro's, soms in combinatie met werken van andere kunstenaars zoals Anton Heijboer.

De Eindhovenaar werd in 2008 al door de rechtbank veroordeeld tot een halfjaar cel. Het gerechtshof verlaagde die straf woensdag naar vijf maanden, omdat zijn proces te lang heeft geduurd.

De man hield vol steeds te hebben gedacht dat de schilderijen van Gubbels waren. Hij zou ze hebben gekocht van een Arnhemse kunsthandelaar. Hij kon echter geen telefoonnummer of adres noemen. Daarnaast bleek dat de doeken waar de werken op zijn geschilderd door hem zelf zijn gekocht bij een handel in schildersmaterialen.