Opmars online winkelen zet door

Redactie

Het aantal Nederlanders dat via internet heeft gewinkeld is vorig jaar met een half miljoen gestegen. In totaal bestelden 9,3 miljoen Nederlanders tussen de 12 en 74 jaar iets via internet, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2005 had nog 55 procent van de internetters iets online gekocht. Dat is de afgelopen jaren gestaag gestegen naar 77 procent in 2010.

Vooral vrouwen tussen de 25 en 44 jaar zijn steeds vaker via internet gaan shoppen. Na hen komen de mannen in dezelfde leeftijdsgroep. Vooral hoogopgeleiden zijn meer via internet gaan winkelen, maar de laagopgeleiden zijn bezig met een inhaalslag.

Van de internetters had 23 procent vorig jaar nog nooit online gewinkeld. In 2005 was dat percentage nog twee keer zo hoog.

Als reden om niet via internet te kopen geeft twee derde aan liever zelf op pad te gaan om iets te kopen. Een derde vindt het niet nodig. 30 procent maakt zich zorgen over de veiligheid of de privacy. Twee op de tien hebben er geen vertrouwen in dat het product wordt geleverd of hebben geen ervaring met online winkelen.