'Strafbaar maken illegaal ondermijnt EU-procedures'

Redactie

Het systematisch strafbaar stellen van illegaal verblijf in Nederland ondermijnt de Europese procedures die de terugkeer van illegale vreemdelingen juist moeten bevorderen. Het is een disproportionele maatregel, stelt de Europese Commissie in antwoord op vragen van vragen van Europarlementariërs van SP, PvdA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie.

Ook het systematisch in de gevangenis stoppen van illegalen is volgens de commissie niet de bedoeling. Dit zou een laatste redmiddel moeten zijn.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, zegt zich niet te willen mengen in nationale wetgeving. Wel geeft het antwoord op de vraag wat de commissie ervan vindt als 'een lidstaat' illegaal verblijf systematisch strafbaar stelt.

Het kabinet in Nederland is van plan dit in de wet vast te leggen. Zodra de wetten zijn goedgekeurd, wordt grondig onderzocht of zij in overeenstemming zijn met de zogenoemde terugkeerrichtlijn die door de commissie is opgesteld.

De partijen die de vragen hadden gesteld, reageren verheugd. De commissie geeft volgens SP-Europarlementariër Dennis de Jong 'duidelijk' aan dat de algehele strafbaarstelling van illegaal verblijf in strijd is met de Europese regels. "Het zal voor de regering heel lastig worden om een wetsvoorstel te maken dat door Brussel wordt toegestaan."