Landen overwegen nieuwe sancties tegen Libië

Redactie

De wereldmachten willen dat de Libische leider Moammar Gadhafi vertrekt, maar zijn vooralsnog niet van plan de opstandelingen in Libië te bewapenen. "Eén ding is glashelder en moet ook duidelijk worden gemaakt aan Gadhafi: zijn tijd is voorbij. Hij moet weg", zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle.

Vertegenwoordigers van een stuk of veertig landen, de Verenigde Naties, Arabische Liga en Afrikaanse Unie hebben dinsdag in Londen besloten het instellen van meer sancties tegen het regime van de Libische leider te overwegen, zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague.

De diplomaten overwegen meer sancties in te stellen tegen 'individuen en entiteiten die met het regime verbonden zijn', aldus Hague. Op deze manier wil de internationale gemeenschap Gadhafi laten zien dat hij burgers niet ongestraft kan aanvallen, voegde de minister eraan toe. Om wat voor sancties het zou moeten gaan, zei Hague niet.

Eerder op de dag werd al besloten een contactgroep in het leven te roepen die de internationale acties tegen Libië gaat coördineren.

Hague zei dat het eventueel bewapenen van de opstandelingen in Libië geen onderwerp van gesprek was op de bijeenkomst. Het wapenembargo tegen Libië dat door de Verenigde Naties is ingesteld 'geldt in onze ogen voor heel Libië'.

Ondertussen nemen de Verenigde Staten doelwitten in Libië nog altijd onder vuur. Maandagavond en dindsag werden vanaf oorlogsbodems en onderzeeërs kruisraketten afgevuurd op een opslagplaats voor raketten in de omgeving van Tripoli.

Het is de bedoeling dat de NAVO het bevel over deze luchtaanvallen op korte termijn overneemt van de Amerikanen. Deze overdracht is echter complex, waardoor een datum nog niet kan worden vastgesteld, zei de NAVO.


Nieuwe sancties worden overwogen (Foto: Novum)