Hillen: Kamer overschat MIVD

Redactie

De Tweede Kamer overschat de informatievoorziening van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Dat zei minister van Defensie Hans Hillen (CDA) dinsdagavond tijdens het debat over de mislukte evacuatiepoging van een Nederlandse ingenieur uit Libië.

Voordat de evacuatie begon werd niet gewacht op informatie van de MIVD. Een verzoek hiertoe werd vanaf het fregat Hr. Ms. Tromp per mail gestuurd, maar doordat het zondag was, bleef een antwoord achterwege.

Hillen stelt dat de MIVD slechts een hulpmiddel is om risico's in te schatten bij militaire operaties. De kennis van de dienst ten aanzien van de situatie in Sirte was echter niet 100 procent actueel, zei de minister. Hij benadrukte dat het verzamelen van informatie over een land enige tijd vergt. En die tijd was er niet, omdat de man snel geëvacueerd moest worden.

Een van de lessen die Hillen trekt uit de mislukte operatie is dat de MIVD 24 uur per dag bemand moet zijn.

Hillen begon zijn betoog met een spijtbetuiging aan de bemanning van de helikopter. "Dit is een verantwoordelijkheid die ik draag", zei hij. Hillen prees het vakmanschap van het drietal, dat zich 'met grote overgave' heeft ingezet.

Ook over de informatievoorziening aan de Kamer betuigde Hillen spijt. "Ik heb u naar beste weten geïnformeerd. Als ik dit niet goed heb gedaan dan spijt dat mij, maar ik was er niet op uit om informatie voor u achter te houden", zei de minister. De oppositie had voorafgaand aan het debat laten weten een laconieke en arrogante houding van Hillen niet te accepteren. Met zijn excuses kwam hij aan deze wens tegemoet.