Van Persie: "Iedereen gunt elkaar de bal"

Olga Kroeders

Robin van Persie denkt dat het Nederlands elftal tegen Hongarije kon uitblinken omdat de spelers elkaar de bal gunden. "Met de juiste instelling kan er zoiets ontstaan."

Van Persie was vrijdag belangrijk voor Oranje met een assists en een doelpunt. "Ik ben slechts een onderdeel van het team. Dit was een heel hoog niveau, een combinatie van Arsenal en FC Barcelona. Zo moeten we willen spelen", zei de Rotterdammer tegen NUSport. "Vaak zie je dat wij heel kort speelden, dan ineens een splijtende pass en dan aansluiten", aldus Van Persie.

"Je kunt tikken om het tikken, maar dit was tikken om te zoeken naar een oplossing. We moeten blij zijn als we dit niveau dinsdag weer kunnen halen tegen Hongarije. Dit was heel goed." Op het WK oogde het spel moeizamer. "Dat ligt niet zozeer aan ons. Op een groot toernooi doen tegenstanders nog veel meer hun huiswerk, dan stellen ze zich meer in op ons."

"Nu ging het makkelijker. Ik hoefde niet zo gek veel te lopen om lekker in de wedstrijd te komen, de bal deed het werk. Je kunt dan je eigen momenten kiezen", vervolgt de spits van Arsenal. Van Persie sluit zich aan bij de woorden van ploeggenoot Rafael van der Vaart, die vindt dat de spelers van Oranje elkaar misschien meer gunnen tegenwoordig.

"Iedereen heeft elkaar geholpen, iedereen gunde elkaar de bal. Posities werden automatisch overgenomen. Ik zakte soms wat uit, kwam vanaf links of rechts en dan kwam Wesley Sneijder, Ibrahim Afellay of Dirk Kuijt op mijn plek. Met de juiste instelling kan er zoiets ontstaan. Zo zie je dat voetbal heel leuk kan zijn", zei Van Persie, die de laatste interlands ontbrak bij Oranje.

"Dan zit je je toch voor de tv te verbijten, Oranje is een deel van mijn leven geworden." Tijdens zijn blessureperiode zag Van Persie Klaas-Jan Huntelaar volop scoren bij het Nederlands elftal. De oud-Feyenoorder liet tegen Hongarije zien dat hij de concurrentie volop aangaat met de nu geblesseerde Huntelaar. "Voor mij komt dit niet als een verrassing. Voor anderen misschien wel. Ik weet wat ik kan brengen", besluit Van Persie, dinsdag opnieuw in de basis zal starten.