Militair VS bekent moord op Afghanen

Redactie

Een Amerikaanse militair heeft woensdag bekend schuldig te zijn aan de moord op drie ongewapende Afghanen begin 2010. Het proces tegen de militair, de 22-jarige Jeremy Morlock, is onderdeel van een groot onderzoek naar oorlogsmisdaden, waar een aantal van de directe collega's van Morlock bij betrokken zouden zijn.

Morlock bekende tijdens een zitting op de legerbasis Lewis-McChord schuldig te zijn aan drie gevallen van moord, het belemmeren van de rechtsgang en drugsgebruik. In ruil voor zijn bekentenis kan Morlock maximaal een gevangenisstraf van 24 jaar krijgen.

Gevraagd door de rechter of het plan was om mensen bang te maken of mensen te vermoorden, antwoordde Morlock: "Het plan was om mensen te vermoorden". De moorden vonden plaats in de Afghaanse provincie Kandahar in januari, februari en mei 2010. Volgens de militair begonnen de voorbereidingen voor de moorden al in 2009. Om de moorden gerechtvaardigd te doen lijken begroeven de militairen wapens bij de lichamen van hun slachtoffers.

Morlock is de eerste van vijf militairen die voor de militaire rechtbank moeten verschijnen. Het proces tegen de anderen wordt later gevoerd. Morlock heeft in ruil voor strafvermindering toegezegd tegen de anderen te getuigen.