Kamer wil meer hulp voor Arabische wereld

Redactie

Nederland moet meer doen om de beginnende democratisering in de Arabische wereld te ondersteunen. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer, bleek woensdag tijdens een debat over de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie naar Libië.

"Dit gaat niet alleen om zes vliegtuigen en een boot", zei D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold. "Als je zegt: 'Wij willen een betere toekomst voor de Arabische wereld', dan moet je ook het beleid aanpassen", stelde PvdA-Kamerlid Frans Timmermans. Er moet dus meer ontwikkelingsgeld naar de Arabische wereld, vinden ook CDA, GroenLinks en ChristenUnie.

Volgens CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel is het in het Nederlands belang om de democratisering in het Midden-Oosten te ondersteunen, omdat het gebied grenst aan de Europese Unie. "Het kan de goede kant op gaan, maar ook helemaal de verkeerde kant."

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) zei het ermee eens te zijn dat de Europese Unie en Nederland 'alles op alles moeten zetten' om te zorgen voor hervormingen in de Arabische wereld. Dat er meer ontwikkelingsgeld naartoe moet, is voor Rosenthal 'een zekerheid'.

Rosenthal heeft al eerder gezegd dat hij bezig is met een plan voor het Nederlandse beleid ten aanzien van de Arabische wereld. "Maar eerst moeten we er nu voor zorgen dat de Libische burgerbevolking zich blijvend veilig kan voelen", zei Rosenthal, doelend op de missie die het wapenembargo tegen Libië moet afdwingen.

De Tweede Kamer spreekt sinds het begin van de middag over de missie. Het debat gaat rond 19.30 uur verder. Naar verwachting gaat de Kamer akkoord. De PVV, de SP en de Partij voor de Dieren stemmen waarschijnlijk tegen.