Rijkswaterstaat daagt Chemie-Pack om verzekering

Redactie

Rijkswaterstaat spant een kort geding aan tegen Chemie-Pack. Het chemiebedrijf uit Moerdijk, dat in januari volledig afbrandde, weigert te vertellen hoe het exact verzekerd is. Het kort geding dient dinsdag bij de rechtbank in Breda, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Als gevolg van de brand raakte het oppervlaktewater rond de fabriek vervuild. Het kostte Rijkswaterstaat 1,6 miljoen euro om het water te zuiveren. Dat geld wil Rijkswaterstaat terugvorderen.

Chemie-Pack wil niet laten weten hoe het zit met de schade-, aansprakelijkheids- en brandverzekering. De rechtszaak moet dat nu duidelijk maken.

Los hiervan liet Waterschap Brabantse Delta vorige maand weten voor de derde keer te zijn geconfronteerd met een weigering van het chemische familiebedrijf om te betalen. Het waterschap schakelde een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf in om de troep op te ruimen. De kosten voor het reinigen van het (blus)water worden geschat op 10 tot 16 miljoen euro.

Het gaat om 35.000 kubieke meter bluswater en vervuild slootwater en 1800 ton vervuilde waterbodem. De kosten van het verwerken bedragen zo'n 3,5 miljoen euro. Het veilig bewaren van dit opgeslagen materiaal kost 50.000 euro per dag en de verwerking nog eens tussen de 5 en 10 miljoen euro.