Ook reactoren Petten en Delft ondergaan stresstest

Redactie

Naast de enige Nederlandse kerncentrale in Borssele worden ook de twee kleinere reactoren in Nederland, die van de Nuclear Research and Consultancy Group in Petten en de Technische Universiteit Delft, onderzocht. Deze zijn niet verplicht om de stresstest te ondergaan omdat ze een klein vermogen hebben en niet worden gebruikt voor het opwekken van energie.

Toch ondergaan ze de test vrijwillig, mede op verzoek van minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA). De test moet uitwijzen of de installaties bestand zijn tegen zeer extreme situaties.

Nederland is blij dat alle 143 kerncentrales in de Europese Unie worden onderworpen aan de stresstest, liet Verhagen maandag in Brussel weten. De komende tijd worden de standaarden en procedures in EU-verband vastgelegd.

"Er is in de EU een breed gedeeld gevoel dat we lessen kunnen trekken uit de gebeurtenissen in Japan, en dat we dat op een nuchtere en zakelijke manier moeten doen", zei Verhagen. "Geen paniekvoetbal. Veiligheid en zorgvuldigheid staan voorop."

Hij herhaalde dat er geen enkele aanwijzing is dat de veiligheid van de kerncentrale in Borssele in het geding is. Maar mochten de uitkomst van de stresstest of van de bevindingen in Japan dat nodig maken, dan worden er onmiddellijk maatregelen genomen, belooft hij. "De veiligheid van kerncentrales moet natuurlijk altijd zijn gegarandeerd."


Ook reactoren Petten en Delft ondergaan stresstest (Foto: Novum)