Van corruptie betichte EU-parlementariėrs weg

Redactie

Twee leden van het Europees Parlement die volgens de Britse krant The Sunday Times genegen waren zich te laten omkopen om wetsvoorstellen in te dienen hebben maandag hun zetels ter beschikking gesteld. Een derde heeft zijn functie in zijn partij opgegeven.

Weg uit het Europarlement zijn de Oostenrijker Ernst Strasser en de Sloveen Zoran Thaler. Strasser en Thaler ontkennen de beschuldigingen. Strasser zegt juist alles te hebben gedaan om de nepfirma waarvoor undercoververslaggevers van de Sunday Times zich als lobbyisten uitgaven te ontmaskeren; hij zou op het punt hebben gestaan de politie in te schakelen. Thaler zei zijn zetel op te geven om een onderzoek naar 'alle feiten en omstandigheden van deze poging tot zwartmaken' mogelijk te maken. "Ik heb geen wettelijke lijn overschreden. Ik heb het geld niet aangenomen", zei Thaler, die eraan toevoegde al een verklaring te hebben afgelegd voor de onafhankelijke Slowaakse anti-corruptiemissie.

In Roemenië legde Adrian Severin het vicevoorzitterschap van zijn Sociaal-Democratische Partij neer. Hij is al bij het hoofd van de socialistische fractie in het Europees Parlement ontboden om tekst en uitleg te geven. Op een persconferentie in Boekarest sloeg Severin een strijdlustige toon aan. Hij zei op de korrel te worden genomen omdat hij 'een invloedrijke Roemeen' is, waar het Europarlement een hekel aan zou hebben. Hij ontkende iets te hebben misdaan of corrupt te zijn.