Australische minister strijdt voor 18-plusrating

Redactie

De Australische minister van binnenlandse zaken wil de leeftijdsclassificatie voor games in zijn land moderniseren. Het land is verdeeld over het toestaan van games voor volwassenen. Op dit moment worden alle games die te volwassen zijn geacht voor vijftienplussers geweigerd in Australië. "We zijn het lachtertje van de beschaafde wereld door als enige land geen leeftijdsclassificatie voor boven de achttien te hebben", zei Brendan O'Connor tegen het Amerikaanse televisienetwerk ABC News.

Het debat voor een hogere maximale leeftijdsgrens voor games loopt al een tijdje in Australië. Mocht er voor juli geen overeenkomst komen, dan wil de minister andere oplossingen zoeken. Uit een enquête die de Australische game-industrie in 2008 hield, blijkt dat het merendeel van de bevolking instemt met O'Connor. Een aantal religieuze groeperingen en ouders beweert echter dat een hogere leeftijdsnorm kinderen blootstelt aan nieuwe vormen van geweld. Door de hogere leeftijdsnorm komen er gewelddadige games in de winkel te liggen die nu het land niet inkomen.

In Nederland mogen games met een achttien-plusrating verkocht worden aan personen van zestien jaar en ouder. Dat komt voort uit het feit dat het leeftijdskeuringsbureau PEGI een Europees systeem is, en veel landen achttien jaar als bovengrens hebben. In Nederland is de bovengrens wettelijk zestien jaar.